elegxos-prolipsi-teridonas 1

Έλεγχος – Πρόληψη τερηδόνας και ουλίτιδας

Κοντά στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, καλό θα ήταν να γίνει ο πρώτος έλεγχος του παιδιού. Ο έλεγχος περιλαμβάνει λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας, οδηγίες βουρτσίσματος και διατροφής στους γονείς.

Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, συνήθως τα παιδιά δεν είναι πολύ συνεργάσιμα στον οδοντίατρο. Γι αυτό και συχνά κάθονται στην οδοντιατρική καρέκλα μαζί με έναν γονιό, ώστε να νιώσουν ασφάλεια και να γίνει ο οδοντιατρικός έλεγχος πιο εύκολα και ευχάριστα για εκείνα.

Με την εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής από τους γονείς και κατάλληλης διατροφής προλαμβάνουμε την τερηδόνα και την ουλίτιδα στα παιδιά όλων των ηλικιών και ειδικότερα σε μικρές ηλικίες (κάτω των 4ετών) που η οδοντιατρική παρέμβαση γίνεται δύσκολη, λόγω της ανωριμότητας των παιδιών και της αδυναμίας συνεργασίας στον οδοντίατρο.

Καθαρισμός – Φθορίωση

Περίπου στην ηλικία των 4ετών, μερικές φορές και σε μικρότερη ηλικία, εάν ενδείκνυται και το επιτρέπει ο βαθμός συνεργασίας του παιδιού, γίνεται ο πρώτος καθαρισμός- φθορίωση.

Τα παιδικά δοντάκια καθαρίζονται με το νερό των υπερήχων ώστε να φύγει η οδοντική πλάκα και η τρυγία (πέτρα), στιλβώνονται (γυαλίζονται) με πάστα στίλβωσης και στο τέλος γίνεται η φθορίωση με γέλη ή βερνίκι φθορίου. Αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας ενώ παράλληλα βοηθάει το παιδί να εξοικειωθεί με το οδοντιατρικό περιβάλλον (μηχανήματα, ήχους).

Έτσι είναι πιο δεκτικό και έτοιμο να προχωρήσει σε μια πιο σύνθετη οδοντιατρική εργασία, εάν απαιτηθεί στο μέλλον.

katharismos-fthoriosi 1
proliptikes-epikalipseis 1

Προληπτικές επικαλύψεις οπών και σχισμών (sealants)

Σε παιδιά με υψηλό κίνδυνο για τερηδόνα και σε δόντια με βαθιές αύλακες ή αρχόμενη τερηδόνα, ενδείκνυται να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών. Τα δόντια καθαρίζονται επιμελώς, ελέγχονται επισταμένως με οδοντιατρικό ανιχνευτήρα και στη μασητική επιφάνειά τους συγκολλάται ένα άσπρο υλικό (σύνθετη ρητίνη), όπου καλύπτει τις αύλακες ολοσχερώς, ώστε να μην επικάθεται η οδοντική πλάκα. Έτσι τα δόντια προστατεύονται από την τερηδόνα και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να χρειαστούν μασητικά σφραγίσματα.

Οι επικαλύψεις θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για την καλή τους εφαρμογή, ώστε να είναι 100% αποτελεσματικές στην πρόληψη της τερηδόνας.

Διάγνωση και θεραπεία της τερηδόνας (σφραγίσματα)

Η διάγνωση της τερηδόνας γίνεται είτε κλινικά κατά τον οδοντιατρικό έλεγχο είτε ακτινογραφικά με τις οπισθομυλικές ακτινογραφίες. Κατά τον κλινικό έλεγχο και προτιμότερο μετά τον καθαρισμό των δοντιών, οι επιφάνειες των δοντιών ελέγχονται με τη χρήση ανιχνευτήρα για την ύπαρξη κοιλοτήτων ή αρχόμενης τερηδόνας. Για τη διάγνωση τερηδόνας στα σημεία επαφής των δοντιών και για τον  έλεγχο του βάθους των τερηδονικών κοιλοτήτων, χρησιμοποιούνται οι οπισθομυλικές ακτινογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν τερηδόνες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Επίσης οι οπισθομυλικές ακτινογραφίες μας δίνουν πληροφορίες σε σχέση με τη ζωτικότητα του δοντιού καθώς και με τις υποκείμενες ρίζες.

Η θεραπεία για την τερηδόνα που έχει διαπεράσει την αδαμαντίνη και την οδοντίνη αλλά δεν έχει φτάσει στο νεύρο του δοντιού είναι η έμφραξη  σύνθετης ρητίνης (άσπρο σφράγισμα). Αφού επιβεβαιωθεί η ζωτικότητα του δοντιού, γίνεται τοπική αναισθησία (εάν χρειάζεται), απομόνωση του δοντιού με χρήση ελαστικού απομονωτήρα, αφαίρεση της τερηδονισμένης οδοντικής ουσίας και αποκατάσταση του δοντιού με σύνθετη ρητίνη, ώστε να πετύχουμε τέλεια αισθητική. Η διαδικασία αυτή εξηγείται στα παιδιά εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας λέξεις ανάλογες με την ηλικία τους και το βαθμό ωριμότητάς τους.

Ενδοδοντική θεραπεία (απονευρώσεις) σε νεογιλά και μόνιμα δόντια

Όταν η τερηδόνα έχει φτάσει στο νεύρο (πολφό) του δοντιού και όταν η ζωτικότητα του δοντιού απειλείται, χρειάζεται να γίνει ενδοδοντική θεραπεία. Η ενδοδοντική θεραπεία στα νεογιλά δόντια λέγεται πολφοτομή ή πολφεκτομή και γίνεται σε μία συνεδρία. Η ενδοδοντική θεραπεία στο μόνιμα δόντια μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία συνεδρίες, εξαρτάται από την κατάσταση του νεύρου-πολφού και συνήθως γίνεται με τη συνεργασία ενός ειδικού ενδοδοντιστή (οδοντίατρος εξειδικευμένος στις απονευρώσεις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύγχρονες τεχνικές θεραπείας βαθιών τερηδονικών κοιλοτήτων είναι η άμεση και έμμεση κάλυψη καθώς επίσης η μερική πολφοτομή. Οι τεχνικές αυτές είναι πιο συντηρητικές θεραπείες τερηδόνων που έχουν φτάσει στο νεύρο και εφαρμόζονται όταν πληρούνται συγκεκριμένες κλινικές ενδείξεις.

endodontia-therapeia 1

Αντιμετώπιση προβλημάτων διάπλασης των δοντιών

Πολλά παιδιά και ενήλικες παρουσιάζουν προβλήματα διάπλασης δοντιών όπως υπενασβεστιώσεις τομέων και γομφίων, υποπλασίες δοντιών, αποκλίσεις μεγέθους και σχήματος δοντιών κλπ. Αυτά τα δόντια είναι σαφώς πιο ευαίσθητα και χρειάζονται μια επιπλέον φροντίδα και παρακολούθηση.

Αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών σε νεογιλά και μόνιμα δόντια

Στο ιατρείο μας ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες της διεθνούς ακαδημίας οδοντικού τραύματος για την αντιμετώπιση όλων των οδοντικών τραυματισμών.

Αντιμετώπιση προβλημάτων διάπλασης των δοντιών

Πολλά παιδιά και ενήλικες παρουσιάζουν προβλήματα διάπλασης δοντιών όπως υπενασβεστιώσεις τομέων και γομφίων, υποπλασίες δοντιών, αποκλίσεις μεγέθους και σχήματος δοντιών κλπ. Αυτά τα δόντια είναι σαφώς πιο ευαίσθητα και χρειάζονται μια επιπλέον φροντίδα και παρακολούθηση.

Αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών σε νεογιλά και μόνιμα δόντια

Στο ιατρείο μας ακολουθούμε τις κατευθυντήριες οδηγίες της διεθνούς ακαδημίας οδοντικού τραύματος για την αντιμετώπιση όλων των οδοντικών τραυματισμών.

proslipsi-orthodontikon-anomalion 1

Πρόληψη ορθοδοντικών ανωμαλιών

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανατολής των μονίμων δοντιών γύρω στην ηλικία των 8ετών (δηλ. η ανατολή των 4τομέων άνω και κάτω και των 4πρώτων μόνιμων γομφίων), γίνεται η πρώτη ορθοδοντική αξιολόγηση.

Το ιατρείο μας συνεργάζεται με έναν εξαιρετικό ορθοδοντικό, ο οποίος αναλαμβάνει την ορθοδοντική θεραπεία των μικρών μας ασθενών. Έτσι εξασφαλίζουμε ένα ίσιο και λαμπερό χαμόγελο σε όλα τα παιδάκια που το επιθυμούν.

Αντιμετώπιση οδοντιατρικής φοβίας

Για την αντιμετώπιση της οδοντιατρικής φοβίας, αρχικά είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τα αίτια πχ. τραυματική εμπειρία, προσωπικότητα του παιδιού, ανωριμότητα ηλικίας. Σε αυτό, απαραίτητη είναι η συμβολή των γονέων κατά τη λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, ώστε να μας διαφωτίσουν σχετικά με όλα τα δεδομένα που αφορούν την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Ανάλογα με τα αίτια της φοβίας, διαμορφώνεται και ο τρόπος αντιμετώπισης της.

Σε γενικές γραμμές, δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στο παιδί να μας εμπιστευτεί και το εκθέτουμε με αργά και σταθερά βήματα στο ερέθισμα που το φοβίζει, ακολουθώντας πάντα το ρυθμό του και χωρίς να παραβιάζουμε τα όρια του. Άλλωστε προτεραιότητα μας είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνη του και της αγάπης του προς τον οδοντίατρο!

Antimetopisi-odontikis-fobias 1

Εξαγωγή δοντιού

Εξαγωγή δοντιού ενδείκνυται για διαφόρους λόγους όπως π.χ ενδεικτικά αναφέρουμε ορθοδοντικούς λόγους, απόστημα ή συρίγγιο, κατεστραμμένο/ πολύ σπασμένο δόντι που η αποκατάστασή του είναι αδύνατη.

Σε κάθε περίπτωση, εξηγούμαι στο παιδί, με κατάλληλες λέξεις για την ηλικία του, την όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει, τοποθετούμε μια αναισθητική γέλη για την αναισθητοποίηση των ούλων και κατόπιν κάνουμε τοπική αναισθησία με τρόπο ώστε να μην έρθει στο οπτικό του πεδίο κάποιο εργαλείο που να το φοβίσει.

Μόλις βεβαιωθούμε ότι η αναισθησία έχει δράσει και το παιδί δεν αισθάνεται πόνο, γίνεται η εξαγωγή του δοντιού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να ανακουφισθεί το παιδάκι!

Φόρμα ραντεβού