ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash

Τα παιδιά χρειάζονται υγιή δόντια για να μασούν την τροφή τους, να μιλούν και να έχουν ένα όμορφο χαμόγελο. Μια καλή διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος ή λαχανικών, έχουν κάποιο είδος της ζάχαρης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τερηδόνες («τρυπούλες») στα παιδικά δοντάκια. Για να ελέγξουν την ποσότητα της ζάχαρης που το παιδί καταναλώνει, καλό είναι οι γονείς πάντα να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να επιλέγουν τα τρόφιμα και τους χυμούς που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Επίσης, είναι προτιμότερο να δίνουν στο παιδί νερό παρά χυμούς ή αναψυκτικά για την καλύτερη ενυδάτωση του.

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

Φρούτα και λαχανικά. Συνδυασμός αυτών των δύο πρέπει να αποτελούν τη μισή ποσότητα φαγητού που το παιδί σας τρώει κάθε μέρα.

Υδατάνθρακες. Βεβαιωθείτε ότι τουλάχιστον το ήμισυ των υδατανθράκων τους είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως και καφέ ρύζι.

Γαλακτοκομικά. Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άπαχες πρωτεΐνες. Επιλέξτε πρωτεϊνες, όπως άπαχο βοδινό κρέας, πουλερικά χωρίς πέτσα και τα ψάρια. Προσπαθήστε να περιλάβετε στη διατροφή του πρωτεΐνες όπως τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα όσπρια.

Εκτός από μια θρεπτική διατροφή, συνήθειες όπως η χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας ή το συχνό τσιμπολόγημα μπορεί να επηρεάσει επίσης τη στοματική υγεία του παιδιού σας. Μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε το στόμα του παιδιού σας υγιές:

-Τοποθετήστε μόνο το φρέσκο γάλα ή το μητρικό γάλα σε φιάλες. Αποφύγετε το γέμισμα της φιάλης με υγρά όπως ζαχαρόνερο, χυμούς ή αναψυκτικά.

-Τα βρέφη πρέπει να πίνουν όλο το γάλα τους από το μπιμπερό, πριν πάνε για ύπνο.

-Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, μην την βυθίστε σε ζάχαρη ή μέλι ή να το βάλετε στο στόμα σας πριν το δώσετε στο παιδί. Πρέπει η πιπίλα να είναι απόλυτα καθαρή.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν από ένα φλιτζάνι από τα πρώτα τους γενέθλια και αποθαρρύνετε τη συχνή ή παρατεταμένη χρήση του μπιμπερό ή παρεμφερών κυπελλών.

-Σερβίρετε θρεπτικά σνακ και περιορίστε τα γλυκά κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων (προτιμότερο σαν επιδόρπιο μετά από ένα κυρίως γεύμα)

Μοιραστείτε:

Σχετικά άρθρα

bedtime-1326226_1280

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Η τερηδόνα είναι η νόσος των δοντιών που εμφανίζεται κλινικά με άσπρες ή μαύρες αλλοιώσεις

Φόρμα ραντεβού